Vi, en barnsjuksköterska med tillförordnat chefsuppdrag och en kommunjurist, har såhär en bit in i programmet Morgondagens Ledare börjat reflektera kring innebörden av förflyttning. Att påbörja på en resa mot något nytt innebär tankar kring dels att detta nya kan vara ovisst och främmande, dels om att det som varit plötsligt riskerar att försvinna. Det är lätt att landa i tanken att en chefsroll innebär att klippa banden med allt det som tidigare varit ens yrkesidentitet – med allt vad det innebär. Att vara specialist i sin roll innebär att mycket tid och engagemang har investerats i både utbildning och arbetslivserfarenhet för i att bli just det man blivit. Måste man lämna allt det för att i en handvändning bli något helt annat?
Jag, Hanna har sedan februari 2024 tagit klivet från min roll som barnsjuksköterska till att bli tillförordnad avdelningschef. Att gå från att vara en kollega på en barnavdelning till att bli chef över samma avdelning är både en spännande och utmanande övergång. Efter att ha arbetat i 10 år som barnsjuksköterska känner jag en djup anknytning till både mina kollegor och den verksamhet jag varit en del av. Jag har haft förmånen att bygga upp gedigen kunskap och erfarenhet inom mitt yrkesområde, vilket har gett mig en trygghet och en känsla av tillhörighet. Därför är det en komplex och ibland överväldigande känsla att nu kliva in i en chefsroll och se mina tidigare kollegor som medarbetare istället. Att lämna den kliniska delen av arbetet för att fokusera mer på ledarskap och administration innebär en förändring i både arbetsuppgifter och identitet. Nu behöver jag hitta en ny balans och skapa en identitet som chef, där mina styrkor och erfarenheter fortfarande är värdefulla, men där jag också måste växa in i och lära mig nya färdigheter. Det innebär att jag måste släppa taget om vissa delar av mitt tidigare arbete, och det är något jag fortfarande bearbetar.
Samtidigt ger denna nya roll mig möjlighet att utvecklas som ledare och hitta nya sätt att bidra till avdelningens och medarbetarnas framgång. Det är en spännande process av självreflektion och lärande, där jag förhoppningsvis kommer hitta min plats som chef och känna mig trygg i min nya roll.
Jag, Charlotte, jobbar som kommunjurist och har redan nu stor glädje av det jag fått med mig från Morgondagens Ledare i min yrkesvardag. Programmet har tveklöst väckt tankar kring yrkesidentitet och hur den kunskap och erfarenhet jag hittills förvärvat som jurist på både statliga myndigheter och i kommun skulle kunna förvaltas, för att inte förgås, i en annan roll. Att en stor del av identiteten är en produkt av allt det jag hittills upplevt och det jag arbetat upp ett genuint engagemang för har verkligen blivit tydligt! Några entydiga svar om hur min yrkesidentitet kan komma att utvecklas i framtiden utifrån vem jag varit och är idag, går nog inte att tvinga fram. Min övertygelse är dock att det går att kombinera det jag kan och är idag, med det jag lär mig och blir imorgon och att det nya mycket väl kan vara utveckling av det jag gör och är idag – snarare än något helt nytt och främmande. Med andra ord tror jag att det bara är den egna inställningen och målbilden som sätter gränsen för vilken roll ens erfarenhet, kunskap och identitet ska spela för de uppdrag som kan komma i framtiden.
Hanna Winberg, tf avdelningschef
Charlotte Johansson, kommunjurist