I raden av alla utmaningar som blivande ledare, har vi fastnat för kommunikationens betydelse. Vikten av en väl fungerande kommunikation kan inte underskattas. Under Morgondagens ledare har det synliggjorts för oss att det inte bara har betydelse vad man som ledare säger och gör, utan också det man inte säger och inte gör. Vi har fått upp ögonen för att den tysta kommunikationen är väl så viktigt att vara medveten om. Det vi som ledare signalerar genom kroppsspråk och handlingar förstärker det som sägs samt sätter prägel på den kultur vi vill ha i vår kommunikation.
”Kommunikation – ”communicare” – göra gemensamt. Att enbart tänka sända räcker inte.” (ML dag 5)
Att kommunicera innebär att både samtala, lyssna och ge information, hur detta görs påverkar effekten. Valet av kommunikationskanal har också betydelse beroende på vad man vill uppnå. Därför är det viktigt att tänka efter före. I vilket syfte ges den här informationen, behöver den bekräftas, vill vi skapa en dialog eller är det ren envägskommunikation? Kommunikationen behöver också vara tydlig i vad som förväntas av mottagaren, en otydlig information skapar tolkningsutrymme vilket i vissa fall är önskvärt, och i vissa fall skapar det en onödig oro.
Att ha förmågan att hantera kommunikationens utmaningar ger tillit, skapar engagemang och bidrar till goda relationer. Morgondagens ledare har gett oss kunskap att utveckla vår kommunikativa kompetens. Vi ser vikten av att ha förståelse för att alltid fundera över hur vi kan kommunicera i den aktuella situationen. Att enbart sända, räcker inte.
Lena Davidsson, informationssäkerhetssamordnare, kommunstyrelseförvaltningen, Falkenbergs kommun
Helena Kaspersson, Utvecklingspedagog, Förskole- och grundskoleförvaltningen, Varbergs kommun